Intrarea in colectivitate a copilului este una dintre preocuparile majore ale parintilor, stiu asta pentru ca am ajuns la etapa in care suntem in cautarea unei crese pentru Thomas. Si credeti-ma ca nu e tocmai usor! In capul meu sunt o multime de intrebari: Oare o sa-i placa? Oare se vor purta frumos cu el? Oare va fi in siguranta? Toti parintii sunt foarte preocupati sa caute cresa sau gradinita perfecta pentru puiul lor. Ei bine eu sunt de parere ca nu exista gradinita perfecta! Cea mai buna gradinita este aceea care se apropie cel mai mult de cerintele tale si de nevoile copilului tau. Sunt multi factori de care trebuie sa tinem cont cand vine vorba sa alegem gradinita pentru copilul nostru. Mai jos am enumerat cativa factori pe care eu ii consider esentiali in gasirea gradinitei.

Documenteaza-te:

Fa-ti singura temele chiar inainte de vizita preliminara. Arunca un ochi peste site-ul institutiei si vezi cata experienta au in lucrul cu copii mici? Ce studii, ce formare si ce orientare pedagogica au? Daca poti discuta cu parintii din zona unde locuiesti despre gradinitele unde isi duc ei copiii.

Vizita:

Fii atenta la intrarea in gradinita sa nu fie accesibila oricui , sa existe porti inchise, video-interfon sau macar interfon. Curtea sa fie cat mai sigura, cu gazon, cu covor care amortizeaza in jurul toboganelor, leaganelor sau balansoarelor, sa fie suficient de mare in functie de numarul de copii pe care ii adaposteste. Interiorul sa fie un mediu prietenos pentru copii, cu mobilier adecvat, fara colturi periculoase cu bai accesibile copiilor (reductor de WC, chiuvete la inaltimea lor etc).

Programul:

Programul gradinitei este foarte important in zilele de azi mai ales ca majoritatea parintilor lucreaza pana la ora 18:00. Sunt gradinite care au un program scurt (07:00-12:00) sau program prelungit (07:00-17:00). E bine sa verifici si programul de somn folosit in cresa, sa-ti dai seama daca se potriveste cu cel al copilului tau. Un alt aspect important este perioada in care gradinita este inchisa. Unele gradinite au vacanta de vara si trebuie sa iei in considerare daca ai alternative pentru perioada respectiva.

Sistemul educational:

Programa educationala a majoritatii gradinitelor se bazeaza pe tehnica jocului, adica copiii invata orice notiune prin joc. Exista gradinite cu metode alternative de educare a copilului:

Metoda Montessori: copiii invata singuri folosind materiale specifice, timp in care rolul educatoarei este sa directioneze, sa stimuleze si sa ghideze activitatea acestora.

Metoda Waldorf: se bazeaza pe promovarea artei si a spiritului artistic in dezvoltarea celui mic. Cu alte cuvinte ea se bazeaza pe invatare prin dezvoltarea aptitudinilor innascute prin arta si mestesug.

Personalul:

Personalul gradinitei are un rol foarte important in adaptarea copilului. E esential ca persoana la care iti incredintezi puiucul sa aiba clare abilitati pedagogice: rabdare, empatie, intelegere, autoritate (dar nu bazata pe ton ridicat si pedepse). Sa aiba deschidere spre comunicare cu parintii.

Mancarea:

In general este preferabil sa optezi pentru o gradinita care prepara mancarea copiilor in bucataria propie. La unele gradinite meniul este afisat la intrare astfel  poti vedea zilnic ce va manca copilul tau.  E bine sa stii ce meniu va avea micutul astfel incat sa corespunda cerintelor tale.

In final eu zic sa-ti urmezi propiul instinct . Tu esti cea care iti cunosti copilul cel mai bine, asa ca ai incredere in ce simti cu privire la care varianta de gradinita este cea mai buna pentru copilul tau.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

FOLLOW ME ON