Pâine de casă

Mereu mi-a plăcut mirosul de pâine caldă proaspăt scoasă din cuptor. Și acum îmi amintesc de cuptorul de pâine al bunicii mele, unde se adunau mai multe femei și coceau tot felul de bunătăți. Abia așteptam să fie gata pâinea să-mi pot rupe o bucată. Îmi venea să o mănânc pe toată atât de buna era!

Ingrediente:

– 1kg de făină

– 600ml apă (caldă)

– 1 lingură de sare

– 25g drojdie (proaspătă)

– 5 linguri de ulei

Mod de preparare:

Dizolvă drojdia într-un bol cu apă caldă. Adaugă două linguri de ulei și trei linguri de făină. Amestecă bine și lasă așa 10 min.

Pune restul de făină într-un bol larg și formează în mijlocul ei o gaură. După cele 10 minute adaugă amestecul de drojdie.

Amestecă încet toate ingredientele până când se încorporează toată făina. Frământă aluatul încet cu mâinile în castron iar când începe să se închege, mută aluatul pe blatul de lucru tapetat cu făină.

Framântă cel puțin 10 minute, până când e neted și elastic. Dacă este încă puțin lipicios, adaugă 1-2 linguri de ulei. Dă-i o formă rotundă și pune-l înapoi în bolul tapetat cu făină. Acoperă-l cu un prosop și lasă-l la dospit timp de 1h la cald (eu am folosit caloriferul).

În acest timp aluatul ar trebui sa își dubleze volumul. Scoate-l din nou pe blatul de lucru și frământă-l ușor pentru a scoate aerul din el. Dă-i forma pe care ți-o dorești ( rotundă, lunguiață). Tapetează tava cu ulei și făină și pune aluatul înăuntru. Eu am folosit tava pentru cozonac. Acoperă din nou cu un prosop și mai lasă-l la dospit încă 10 minute.

După cele 10 minute bagă tava la cuptorul preâncălzit la 200 de grade pentru 40-45 de minute.

Scoate pâinea și las-o să se răcească pe un prosop.

Bineânțeles că eu nu am avut răbdare să se răcească și mi-am rupt o bucată. Aproape că am mâncat jumate din ea, noroc că am făcut două!😊

Enjoy!

Processed with VSCO with f2 preset

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

FOLLOW ME ON