Aparitia primului dintisor a reprezentat un moment destul de emotionant pentru noi. S-a intamplat cand Thomas avea 5 luni! Atunci am stiut ca trebuie sa incepem sa-i deprindem obiceiul periajului dentar. 

Periajul dintilor la bebelusi incepe înca dinainte ca primul dinte sa erupa. Chiar daca tot ce vezi in gurita lui este gingia, trebuie sa stii ca si curatarea ei face parte din procesul zilnic de ingrijire a cavitatii bucale. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o compresa sterila ( se gasesc in farmacii ) sa o umezesti putin in ser fiziologic, sa o infasori pe degetul aratator si apoi sa masezi usor gingia, suprafata interna a obrajilor, limba si cerul gurii. Asigura-te ca faci acest lucru cel putin o data pe zi. 

De la eruptia primului dintisor bebelusul trebuie spalat pe dinti, pentru a preveni aparitia cariilor. Astfel ii creezi un obicei sanatos care va avea efecte benefice pentru tot restul vietii. Chiar daca dintii de lapte vor fi inlocuiti la un moment dat de cei definitivi, carierea sau pierderea lor prematura pot destabiliza gingia iar dintii definitivi pot creste in pozitii anormale. La acestea se adauga si dificultatea de a manca, durerea, respiratia urat mirositoare si prezenta constanta in gura a unui focar de infectie. De aceea spalarea dintilor de lapte este la fel de importanta ca si spalarea dintilor definitivi si nu trebuie neglijata pe motiv ca oricum acesti dinti vor fi inlocuiti. 

Folosirea pastei de dinti la bebelusi trebuie decisa de catre medicul stomatolog. Întreaba-l daca este nevoie de ea si ce tip trebuie sa alegi: cu fluoride sau nu. Alege periuta si pasta de dinti adecvate varstei lui ( 6-24 luni, 2-4 ani, 5-7 ani, etc. ). Periuta trebuie sa ramana strict personala, nu trebuie imprumutata si trebuie schimbata la 2-3 luni! Foarte important este ca micutul sa fie invatat de mic cum se face periajul corect, ca acesta trebuie sa dureze cel putin 2-3 minute. Pentru a respecta timpul indicat, exista clepsidre ce pot face din acest moment un joc. Copiii învata prin imitatie foarte multe lucruri, asa ca lasa-l sa se uite cand te speli pe dinti, vei vedea cat de repede va incepe sa te imite. E adevarat ca cel mic nu are încă suficienta dexteritate pentru a curata fiecare dinte cu atentie asa ca la inceput va trebui sa-l ajuti tu la periajul dintisorilor pentru a fi sigura ca acestia sunt curatati bine. E bine sa le dezvolti acest reflex de timpuriu, astfel risti sa te refuze. Deja Thomas (2 ani ) stie cand e timpul de spalat pe dinti si a ajuns sa faca din asta o rutina. 

Imi doresc ca in urma citirii acestui articol, sa va fi convins ca merita efortul de a avea grija zilnic de sanatatea orala a copilului vostru.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

FOLLOW ME ON